Tijdens een inspirerende Politieke Café van Wij Gooise Meren, gehouden bij Knus in Bussum, passeerde weer een scala aan onderwerpen de revue, waaronder jeugdkwesties, de ontwikkeling van een cultuurcentrum (’third place’), het groenbeheer, inwonersparticipatie en woningbouw.
Wethouder Jelmer Kruijt benadrukte het belang van jeugdvoorzieningen en de bureaucratische obstakels voor projecten, zoals het tunneltje bij het station, dat door Stichting Talent and Dreams gerealiseerd had moeten worden. Vooral luisteren naar de jongeren zelf is essentieel. Er wordt nagedacht over hoe dat meer vorm kan krijgen; de suggestie om een jeugd-app te ontwikkelen, wordt daarbij meegenomen. Ook de cultuurstrip kwam aan de orde, met de noodzaak voor een centrale ontmoetingsplek voor alle leeftijden. Raadslid Marga Voorn stelde voor om een busverbinding tussen de kernen in de plannen op te nemen, zodat de ’third place’ voor alle inwoners van Gooise Meren toegankelijk is.
Een aantal aanwezigen uitten zorgen over verkeersveiligheid en de demoralisatie door lange procedures, terwijl de participatie van burgers in de gemeentelijke besluitvorming ter discussie werd gesteld. Wethouder Schimmel gaf aan meer druk te zetten op een naar voren gebracht aandachtspunt inzake de Hilversumseweg, waar veel te hard wordt gereden. Het plaatsen van een 30 km/u-bord duurt veel te lang.
Toen de groenvoorziening aan de orde kwam, liepen de emoties even hoog op. Uitspraken als “niet lullen, maar poetsen” en “gemeente, stop met controles en beleid maken voor A-, B-, C- of D-niveau en huur lokale mensen in die begrijpen waar ze mee bezig zijn” klonken door de zaal. Daarnaast werd benadrukt dat ook particulieren overlast veroorzaken met overhangend groen. Ben de Veth merkte op dat heldere communicatie over de aanpak van het groen noodzakelijk is. Raadslid Jet Schimmel gaf aan dat de gemeente snel reageert op meldingen via de website, waardoor een deel van de ergernis weggenomen kan worden.
Tevens werd het belang van meer sociale woningbouw onderstreept, evenals maatwerk voor jongeren met een zorgbehoefte. De wethouder benadrukte dat het belangrijk is om contact op te nemen met de gemeente of met hem om te informeren naar beschikbare woonruimtes, ook in geval van mensen met een zorgbehoefte als voor jongeren met een beperking.
De bijeenkomst eindigde met een geanimeerde discussie over hoe inwoners beter betrokken en gehoord kunnen worden bij gemeentelijk beleid. Onder applaus werd opgemerkt dat het onbegrijpelijk is dat inwoners niet aan bod komen en dat de raad zich moet realiseren dat ze veel sterker kunnen zijn in hun volksvertegenwoordigende rol. Dit werd gezien als een aanmoediging voor onze partij om hier nog meer aan te trekken. Het instellen van een burger- of inwonersberaad en het opzetten van digitale platforms maakte deel uit van de discussie. De aanwezige raadsleden benadrukten nog eens dat juist Wij Gooise Meren als dé lokale partij de noodzaak van democratische vernieuwing onderkent en nog steeds als een van de belangrijkste speerpunten ziet, ook weer voor de aankomende verkiezingen. Met twee wethouders in het college wordt er intern al hard aan gewerkt om de participatie een ‘boost’ te geven, zo verzekerden Nico Schimmel en Jelmer Kruijt ons.
Verder is de start van expert groepen toegelicht, o.a. deze groepen gaan de verbinding leggen tussen inwoners en het komende verkiezingsprogramma. Frank Wyers nodigde geïnteresseerden uit om in contact te treden met de raadsleden van Wij Gooise Meren en zich welkom te voelen op de maandagavonden bij de fractievergadering.
