Verslag Politiek Café d.d. 20 mei (Plataan Naarden)

Op dinsdag 20 mei 2025 vond in De Plataan te Naarden een levendig en goedbezocht Politiek Café plaats, georganiseerd door de lokale partij Wij Gooise Meren. Onder leiding van onze vaste presentator, Andreas van der Schaaf gingen inwoners, gemeenteraadsleden en de aanwezige wethouders Nico Schimmel en Jelmer Kruijt in gesprek over uiteenlopende onderwerpen die de leefbaarheid in Gooise Meren raken.

Tijdens de avond, die muzikaal werd omlijst door huisgitarist Paul Sharon, ontstond een echte cafésfeer waarin inwoners zich vrij voelden hun zorgen, ideeën en ervaringen te delen.

1. Levendige kernen en parkeren
De discussie begon met de wens voor meer levendigheid in alle kernen, onder meer door het stimuleren van terrassen. Daarbij kwam het parkeerbeleid nadrukkelijk aan bod. Meerdere deelnemers pleitten voor de invoering van een blauwe parkeerkaart in Bussum, naar het voorbeeld van Laren. Zo kan men betaald parkeren vermijden en toch reguleren.

Ook werd aangegeven dat bewoners van de Keverdijk-buurt een echt café missen. De Plataan werd geroemd als succesvol voorbeeld van een buurthuis dat het wijkgevoel heeft versterkt.

2. Jongeren, eenzaamheid en jeugdparticipatie
Zorgen over eenzaamheid onder jongeren kwamen sterk naar voren. De aanwezigen benadrukten het belang van meer activiteiten en ontmoetingsplekken voor jongeren. De keuze dient wel met de jongeren bepaald te worden. Ook werd de rol van het telefoongebruik op scholen besproken: de meeste scholen hebben inmiddels een telefoonverbod tijdens schooltijd, en de wethouder beloofde met andere scholen hierover in gesprek te gaan. Zonder extra voorzieningen zal de eenzaamheid mogelijk toenemen.

Initiatieven zoals Child Friendly City, Gooise Meren Beweegt en de cultuurstrip werden positief genoemd, maar inwoners pleitten voor méér inzet. Tegelijkertijd werd benadrukt dat niet alles op het bordje van de gemeente kan liggen: ook ouders en scholen dragen verantwoordelijkheid. Het belang van verenigingen en gemeenschapszin werd als fundament van een hechte samenleving onderstreept. Overigens speerpunten van de lokale partij, Wij Gooise Meren.

3. Groenbeheer en burgerinitiatieven
Een ander thema was het maaibeleid, waarin een balans gezocht moet worden tussen ecologie en esthetiek. Inwoners gaven aan dat investeringen in groen vooral dáár moeten plaatsvinden waar bewoners het belangrijk vinden. Dit draagt bij aan positieve beleving van de eigen omgeving.

Burgerinitiatieven, zoals het opruimen van zwerfafval, kregen brede steun. Het voorstel om knijptangen en afvalzakken beschikbaar te stellen werd goed ontvangen. Ook het idee om groenonderhoud deels in eigen beheer te nemen werd als waardevol gezien voor de verbondenheid met de leefomgeving.

4. Woningbouw en doorstroming
Ook de woningbouw kwam uitvoerig aan bod. Gooise Meren heeft de ambitie om 2.500 woningen te bouwen voor 2030; daarvan zitten er momenteel circa 1.000 in de pijplijn. De wethouder toonde zich optimistisch over het behalen van dit doel.

Zowel de doorstroming van ouderen naar gelijkvloerse woningen als de bouw van starterswoningen (36-42 m²) werden als cruciaal benoemd. Er werd ook gewezen op schrijnende situaties, zoals oudermishandeling door thuiswonende kinderen met problemen, die vaak niet zichtbaar zijn.

5. Horeca bij het Muiderslot en duurzame energie
Ten slotte kwam de nieuwe horecavoorziening bij het Muiderslot ter sprake. De meningen waren verdeeld: hoewel de moderne constructie vloekt met het historische karakter van het UNESCO-monument, verbetert het wel de toegankelijkheid en voorzieningen zoals toiletten voor bezoekers.

De discussie over duurzame energie richtte zich op alternatieven voor zonnepanelen en het warmtenet. Er was kritiek op het warmtenet in Muiderberg, maar ook op de risico’s van  leveranciersmonopolies en beperkte keuzevrijheid. Inwoners riepen op tot meer onderzoek naar haalbare alternatieven, zoals waterstof, en vroegen om kritische evaluatie van bestaande plannen.


Het Politiek Café bood een waardevol podium voor de stem van de inwoners en benadrukte de rol van dialoog in de lokale democratie. Met betrokkenheid, humor en muziek werd op constructieve wijze gesproken over de toekomst van Gooise Meren. De lokale partij, Wij Gooise Meren kijkt terug op een geslaagde avond met waardevolle input voor het vervolg van ons beleid.

Previous Sportgala Gooise Meren: Een Spetterend Succes in De Zandzee

Contactgegevens

Adres:
Postbus 1040, 1400BA Bussum

Webdesign by '93VISUALS - Photography by Creative Enterprises B.V.

Copyirght © 2023. WIJ Gooise Meren. All Rights Reserved