Twee kwartjes per kerstboom als alternatief voor inzameling oud papier. GDP/Hart stelt vragen.

Vorig jaar heeft de GAD besloten om het oud papier voortaan zelf in te gaan zamelen. Decennia lang was dat een belangrijke inkomstenbron voor allerlei maatschappelijke instellingen en verenigingen. Wij hebben hier dan ook meermaals tegen geageerd. Dat was tot dusver helaas tevergeefs, sinds 1 januari haalt de GAD het oud papier zelf op.  

Vanuit diverse verenigingen en basisscholen ontvangen wij signalen dat de GAD, als ‘doekje voor het bloeden’, nu aanbiedt dat verenigingen en scholen straks de kerstbomen kunnen inzamelen voor het schamele bedrag van 50 cent per kerstboom. Die inzameling verliep afgelopen jaar nog chaotisch, schijnbaar wil de GAD dit nu makkelijk uitbesteden en verdere kosten besparen door te gaan werken met inzamelingspunten. 

Ter vergelijk: Show en Marchingband ViJos moet 15.000 bomen ophalen, om op nog geen 50% van de vroegere inkomsten uit oud papier te komen. Dat staat dus niet in verhouding, terwijl de GAD destijds nog heeft toegezegd om, buiten de afkoopregeling voor de eerste drie jaar, te zullen zoeken naar (structurele) alternatieven. 

De inkomsten op de inzameling van oud papier liepen voor sommige vereniging op tot ongeveer 20% van hun jaarbegroting. Als er geen serieus alternatief voor het oud papier komt, kunnen verenigingen in financiële problemen komen, hetgeen hun continuïteit onder druk zet. 

Tijdens de raadsvergadering van 9 november, zullen wij de portefeuillehouder in het college vragen hoe zij tegen deze kerstbomenregeling aan kijkt en op welke wijze het behoud van een rijk verenigingsleven gewaarborgd wordt.

UPDATE: In de beantwoording van onze vragen gaf de wethouder aan niet op de hoogte te zijn van deze actie, wat overigens om een pilot gaat en nadien geëvalueerd zal worden. Daarnaast komt er nog een breder plan met alternatieve activiteiten waarmee verenigingen aanvullende middelen kunnen genereren. Want de wethouder is het met ons eens dat er een oplossing moet komen voor het wegvallen van inkomsten op oud papier.

Previous Coalitie Gooise Meren maakt doorstart met GDP/Hart, VVD en GroenLinks

Contactgegevens

Adres:
Postbus 1040, 1400BA Bussum

Webdesign by '93VISUALS - Photography by Creative Enterprises B.V.

Copyirght © 2023. WIJ Gooise Meren. All Rights Reserved